Mléčné výrobky, sodík a fosfor

Dialyzovaní jsou nuceni pečlivě sledovat obsah sodíku, fosforu a vápníku v mléčných výrobcích. Obsah sodíku ve 100 g potraviny je vodítkem, zda je výrobek vhodný či ne jen částečně. Zda potravinu zařadit do jídelního lístku či ne, je třeba posuzovat i dle obsahu bílkovin a fosfátů v nich. Vím, že někteří tabulky v oblibě nemají, ale v následujících třech tabulkách je uveden přehled vybraných mléčných výrobků. První tabulka sleduje obsah sodíku a fosforu v potravině na 100 g. Druhá a třetí tabulka sleduje, spolu s energetickou hodnotou, množství bílkovin, tuků, sacharidů, množství sodíku, fosforu a vápníku v takovém množství potraviny, ve kterém je obsaženo 5 g bílkovin. Ve druhé tabulce jsou potraviny řazeny dle množství sodíku (čím méně sodíku, tím lépe) a v poslední tabulce jsou potraviny řazeny dle poměru vápník k fosforu (čím vyšší číslo, tím lépe), které jsou v potravině obsaženy.

Z těchto tabulek vyčteme, že pokud zařadíme do jídelníčku například sýr Ementál, avšak ne jeho alternativu, v množství cca 20 g, pak v této porci přijmeme kromě 5ti gramů kvalitní bílkoviny i 84 mg sodíku, 190 mg vápníku a 119 mg fosforu. Pokud zařadíme do jídelníčku jiný sýr s nižším obsahem fosforu, například Imperiál, v množství cca50 g, tak v této porci přijmeme kromě zmíněných 5ti gramů kvalitní bílkoviny i 322 mg sodíku, 154 mg vápníku a 106 mg fosforu. A do třetice: pokud zařadíme sýr Cottage 20% T. v s. přijmeme ve 40 g tohoto oblíbeného výrobku 119 mg sodíku, 50 mg vápníku a 68 mg fosforu.

Komunitní web ledviny.cz v novém Komunitní web ledviny.cz v novém Komunitní web ledviny.cz v novém